Hur fungerar hårborttagning med IPL?

Laserljuset går ner genom hårkanalen till roten, som sedan bränns bort. Akademikliniken har tillgång till ett stort antal olika typer av laserbehandlingsmaskiner. Alla är av högsta kvalitet och med vetenskapligt bevisad effekt från etablerade leverantörer och tillverkare – var och en specialiserad på specifika områden.

Både laser och IPL är mycket effektivt för att ta bort oönskad hårväxt, och bygger på att högintensivt ljus dras till mörkt pigment. (Mycket ljust, vitt eller grått hår går dock inte att ta bort permanent med hjälp av laser eller IPL.) Processen skapar en hög värme som och leds ner i hårsäckarna, vilket resulterar i fotokoagulering så att de behandlade hårsäckarna tillbakabildas och försvinner.

Våra specialiserade hudterapeuter och undersköterskor är utbildade experter med lång erfarenhet av samtliga typer av laserbehandlingar för hårborttagning. 

Hur går en IPL-behandling till?

Laserpulserna kan kännas som små stick men i övrigt är behandlingen skonsam och inte smärtsam. Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort område som ska behandlas. Ett mindre område tar endast några få minuter.

Skillnaden mellan IPL och laser är att lasern jobbar med en exakt pulslängd och våglängd som i detta fall är optimerad för så effektiv hårborttagning som möjligt. IPL (Intense Pulsed Light), producerar istället ett brett spektrum av ljus i olika våglängder.

För att med IPL komma åt mer precist använder man sig av olika munstycken som filtrerar specifika våglängder beroende på vilket område som behandlas.

Hur många behandlingar krävs?

För att permanent ta bort oönskad hårväxt på kroppen eller i ansiktet krävs en serie på mellan sex och åtta behandlingar för att motverka samtliga stadier av hårets återväxt.

Det hår som ska tas bort bör rakas eller klippas av innan behandlingen påbörjas för bästa resultat. Viktigt att tänka på är att inte vaxa, plocka eller bleka håren på sex veckor före en behandling, eftersom lasern endast "tar" på hårsäckar som innehåller hårstrån med mörkare pigment i.

Ta bort håret i växtfas

Allt hår på vår kropp har tre olika faser. Växt-, avstötnings- samt vilofasen och varje hårstrå lever sitt eget liv. Om det inte vore så skulle vi vara väldigt håriga vissa perioder och hårlösa andra. När det gäller hårborttagning så kan vi bara ta bort håret som är i en växtfas.

Det är då håret har kontakt med hårsäcken där proteinet och stamcellerna finns som vi ska förstöra. När håret är i avstötningsfasen finns ingen kontakt med hårsäcken som då är på väg in i vilofasen. Vilofasen varierar dessutom på vår kropp. I ansiktet är den bara några veckor, medan vilofasen för benen kan vara flera månader.

Efter behandling 

Efter laserbehandlingen uppstår vanligtvis en lätt rodnad eller svullnad som försvinner av sig självt inom något dygn. I något enstaka fall kan en brännblåsa bildas som läker ut inom en vecka, men i mycket sällsynta fall kan det leda till en liten pigmentering eller ett ärr.

Det är viktigt att skydda det behandlade området från solexponering, framförallt de närmaste veckorna före eller efter en behandlingen. Undvik också intensiv träning som orsakar svettning och bastubad inom de närmaste 24 timmarna.


Maskinen i denna behandling är FDA-godkänd, den kvalitetsutmärkelse som anses vara marknadens mest svåraste att få. Våra maskiner är även CE-certifierade, en märkning som främst används inom EU för kvalitetssäkring.